четвъртък, 11 юни 2015 г.

Знаете ли колко хиляди са природните забележителности на България и всъщност колко малко са техните снимки?

Знаете ли, че България има 3 национални и 11 природни парка, 90 природни и поддържани резервата, 564 защитени местности, 327 защитени зони, 348 защитени природни забележителности... 


(За сравнение: Пакистан, смятана от мнозина за изостанала страна от Третия свят, има само 157 защитени природни обекта... и средно 11 000 техни снимки със свободен лиценз... на месец!)  


   Има стотици красиви места в България, за които не знаят хиляди хора. Има и хиляди деца, които искат да научат стотици нови неща. Те имат (и имат правото да имат) милион и едно желания на ден. Но желанието за излет със семейството не е сред тях... 

Има и големи хора, в които има запазено по нещо детско. Всъщност във всеки от нас има. И ние желаем милион и едно неща на ден и сме по детски любопитни, но рядко имаме подобно желание. Просто защото не знаем за тези красиви места.

Има и любими хора. Всеки от нас има. Когато ни покажат подобна снимка, ние се оправдаваме пред тях и пред себе си с липсата на време, на интерес, на възможности... А всъщност нямаме желание. И отказваме. А най-вероятно и не предполагаме, че на броени километри от мястото, където живеем, за няколко часа можем да изкараме с децата и познатите си едно неповторимо изживяване. Просто защото не знаем, че близо до нас има подобни места. 

Има и незабравими спомени. Всеки от нас има. Когато ни попитат за такива моменти сред природата, ние се опитваме да ги изброим. Понякога спомените са поизбледнели с времето и тогава с гордост вадим и показваме снимките си. Но когато се случи да ги загубим или изтрием по невнимание,... тогава вече ще сме загубили и спомените си, и себе си. Просто защото вече ще сме забравили какво сме правили по тези места. И за нас.

От 1 до 30 юни в България за първи път се провежда кампанията Уики обича Земята - конкурс за качване на снимки от природни забележителности под лиценз за свободна употреба и разпростанение. За първите 10 дни пристигнаха над 400 снимки от най-различни краища на страната. От хора обикновени и от хора необикновени. Снимки от личности, всяка по свой собствен и уникален начин, и носещи различно усещане. От хора, които искат да споделят със света незабравимите си изживявания по красивите и неизвестни кътчета на България. Снимки от хора, които искат да останат такива места.

Ето и някои от тези, които пристигнаха вчера (източник: Общомедия):


Едно от Рилските езера; на заден план връх Мусала
Автор: Yonka serkedjieva
Снимка от резерват Али ботуш
Автор: Antonia-orion
Защитена местност Анатема
Автор: Givern

Антоновски водопад, Централен Балкан
Автор: Anton Lefterov

Вековна букова гора с приказни форми в Природен парк "Сините камъни"
Автор: Vyara Peycheva


Чепинска река в близост до местността Каратепе, Западни Родопи.
Автор: IzvoraИзглед от Милеви скали
Автор: Lybomir1998

Местността Кирилова поляна, резерват Рилски манастир
Автор: Suffer Tedkov


Резерват "Пеещи скали"
Автор: СпасимирЕдновременно с това продължава и писането и разширяването в Уикипедия на статиите за тези природни места. Освен снимките, които се използват за илюстративни цели, всеки свободен материал за защитен природен обект, източници, данни и въобще всякаква помощ ще бъде неоценима, ако искаме да ги запазим като такива.

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар