петък, 5 юни 2015 г.

Забавни и смешни бисери и редакции в Уикипедия през годините - II част


Някои от по-смешните бисери и редакции в Уикипедия през годините - II част 

      Вчера започнахме тази интересна и дълго събирана поредица. Днес повечето са събрани очерци и дребни бисери за села и паланки и въобще редакции, свързани с България.
    Понякога свободното и лесно редактиране води до... хм, да кажем вмъкване на неуместно подбрани изречения при копи/ пейст, досадни грешки от бързане и лош превод или просто до целенасочени опити за хумор :-). Връщането им е най-лесната част. Но понякога има доста добри попадения, които си заслужава да се....хм, запазят да поколенията? :-)

Опитвал съм се да запазя и оригиналния правопис, доколкото е възможно, а под тях често има мои коментари:



                                От Миладиновци (Област Ямбол)

До селото има голямо ловно стопанство, характерно с най-голям брой диви свине на единица площ. Срещат се елени, сърни и всички видове вреден дивеч. Всеки ловец, посетил ловното стопанство не е останал разочарован, с изключение на местните ловци, за които е забранено. Иначе дивечът си е направо напаст!

брой диви свине на квадратен метър - ами как няма да е напаст, а?



                                   От Розово (Област Стара Загора)
 
на първи май заповядайте на палатка в гората в село Розово.Това е един прекрасен празник на който ако намерите някой трезвен сте збъркали селото.
 
Там сме! Ама на всеки първи май ли? Да не збъркаме, ей? :-)

ДЕВИЗ НА СЕЛОТО
С пияни хора комитет не става !!!
Колко истина в две думи.


tova selo moje da go nqma na kartata ama go ima na globysa.

Извод: Глобусите са по-надеждни от картите. Щом Пишурката е там.

              От Фърговци:  (едно по-дълго авторско съчинение)

В момента на Фърговци живеят постоянно неколцина пенсионери. Всички до един гонят или са надхвърлили 80 лазарника, но въпреки достолепната възраст са удивително жизнени. Типичен пример е бивш полковник от службите за сигурност. Според собствените му думи тогава страдал от седем болести. Сега, петнайсетина години по-късно обикаля насам-натам с бастунчето, пасе 5-6 кози и си обработва градинката. Твърди, че не е стъпвал на лекар от миналия век, защото всичките болести изчезнали. Само една нова го споходила - липсата на пари за пиене. Въпреки това намира начин да подкара ракийката още по пладне, а през уикенда, когато идват виладжиите редовно спохожда някого и се почерпва за чужда сметка още от сутринта.

Едно станало напоследък традиционно събитие е честването на Еньовден. Всяка година, в края на месец юни на Фърговци пристигат няколко автомобила, от които бодро се изсипват дузина заралии. Освен себе си, те разтоварват големи количества напитки и храни и се настаняват се в някоя от вилите. От мощна стереоуредба са понасят ту ръченици, ту Том Джонс, ту Химна на България, ту Абба. От петък до събота посред нощ веселбата не спира, а само се засилва, разнообразявана от гърмежи, фоерверки и песни в съпровод на китари.

На самият Еньовден, в неделя призори всички се отправят боси и по шорти през баирите. Когато слънцето заприжуря, те вече са разтоварили торбите и са окичили фасадата на къщата с ароматни треви. С бодри ракиени наздравици започва голямото чакане на голямото събитие. Отчето (в компанията има поп) отправя молитва към господа и подкана по телефона, звучаща горе-долу така "Аре ве, калпазанино, прегладняхме!" и скоро след това габровският агент пристига по криволичещия път с малкото си джипче, от което бандата с викове и изстрели във въздуха възторжено измъква грамадна тава с цяло печено агне и кофа дробинета с ориз и спанак.

Местните дядовци имат допър повод през тези три дни да се отбият на гости при веселите заралии за по ракия-пет, а в това време бабичките им плевят картофите и пустосват. Странно, но седмица след събитието лаят на местните кучета все още наподобява вокалните изпълнения на Том Джонс. 

Без коментар :-)


„Икономиката му е на много ниско ниво , отглеждат се прасета,овце , крави , жени и кучета.“

Е, това си е обидно. Напомням, че подобни редакции се трият веднага след като се забележат. 

От статията Долно Черковище:
"КМЕТ" закволи им е те и без него си живеят добре...

Ами тъй де..


     От Полето:
Село Полето се намира в планински район.
 
Откъдето произлиза и името вероятно  :-)


„Историята на района е много оскъдна, за6тото изпратените археолози в района не остискаха на алкохола и яденето с които ги посрешнаха местните. Повече несе и върнаха.“

„Дори и да умирате от глад, неси взимаите закуски от Ц..., освен ако неви се яде суров лебец с олио.“

Това място изглежда като Дивия запад. :-)

Всяка година на 14 Януари в 6 часа сутринта от селото тръгват кукери. Те обикалят селото от къща на къща за да гонят злите духове. Стопаните на къщата дават на кукерите ракия, пари и др. След първите няколко къщи 99% от кукерите са пияни.

Завалиите...

От Чепинци (Област Смолян):
Жителите на с. Чепинци изповядват християнството като основна религия и исляма като второстепенна религия.
 
Така де - мястото на душата в рая трябва е подсигурено отвсякъде. :-)

От Къпиново (Област Велико Търново):
В близост е Къпиновският манастир и небезизвестната Механа, стопанисвана на времето добрия кръчмар Ботьо, веселата му жена Леля Радка, синът им Тишо, конят Путьо и кучето Хонда.
Конят е най-важен.


 Редакция в статията Пролом:

кмет = Станке, кандидатирай са, ма!

Уикипедия като инструмент за агитация онлайн.:-)


Градът е известен и с това, че бившата му кметицата гледаше говеда и овце и веднъж седмично отсъстваше от работното си място, за да може да изведе картела. Тогава китните поляни в околностите на града се превръщаха в нейна приемна.
 
А записването, записването как става? Че искам и аз моя картел да изведа. :-)


Важна редакция, уточнение за посетителите на кръчми в село Борово (Област Благоевград):

Редовни събития = сбивания по кръчмите
Амииии, има редовни културни събития (вероятно с масово-възпитателна цел), какво повече може да иска човек? :-)

От Чешнегирово:
„В землището на селото е бил открит и изцяло повреден римски крайпътен надпис,вероятно съставен на старогръцки език.“
Хитро - превели го и изцяло го повредили за още по-добра маскировка. Ами ние българите, сме ги разгадали.
:-)


 Личности:
Петър ... , писател
Тeодор ... , сервитьор

Че тях кой не ги знае?


Графата „обществени институции“ в неназовано село в шоплука е изчерпана с изречението:

Селски съвет - Бойка и Лила

 Едната работи председател от понеделник до неделя, а другата - през останалото време

     Раздел Редовни събития за село Извор (Софийска област):
        
 ...ставане---пиене-пиене-пиене-легане...

Забелязва се някаква пуфтуряемост, хлъц...:-)



За заниманията в неназовано село:

все пак обаче забавленията са 2 пъти в годината, а през другите какво правят и малкото деца в селото? отговор: момчетата ходят на стадиона да ритат или си бъркат в носа, а момичетата просто нищо..

В същата статия се говори и за кулперацията. Вероятно се има предвид cool-перацията.


От Лудна:

Реката е дълга 3-4 километра и поради това не се влива никъде.

Ама съвсем никъде? :-)  И къде отива?




Съдържанието на изтритата статия Тозар:

„Някойградовец.  Всеки някойградовец по рождение е тозар - абсолютна личност.“
 
Щом казваш.

В статията Анссамбъл хасково:
Думата ансамбъл е написана по три различни начина: Анссамбъл, Ансъмбал и Анасамбъл.
Сигурен съм, че при добро желание може и още.

Редакция от 20 септември 2010 г.:
„Борис наречен още Бобчо, принадлежи към семейство X и е разпространен на Балканите, но се среща и в Европа. Обитава предимно разхвърлени стаи и мръсни ателиета, по-рядко подредени и чисти места, където няма естествени прикрития. Този хищних, това рошаво и космато животно, има късо, здраво тяло с дюстабанови, здрави крачета. На дължина тялото му достига 173 см, косата му до 60 см, а теглото 65 кг. Космената му покривка е гъста и рошава, стърчаща на всички страни. Тя го прави почти невидим сред боклуците в стаите. Борис е единак, крие се ловко сред апартаментите, където на сигурно място спи и яде. (не е опасен за околните)“
Това е някакъв неизвестен нов вид.


        От изтритата статия Готин мъж:
Всички готини са женени!
Друго си е един мъж да мине през школовката на една жена! Да го пипне както трябва, да го поомеси, да го попречупи, да го направи по свой образ и подобие, да му придаде малко вид. След като премахнаха казармата пак на нашите ръце я оставиха трудна тази работа - облагородяването на мъжете.
Без коментар :-)

Съдържанието на изтритата статия Намъквация:
Намъквацията предствлява процес , в който дадена неособенно организирана група от хора осъщетвява присъствие на алкохолно - музикална забва от битов характер ,в която домакина / домакинята предвидливо и също така напразно се е опитал да уведоми твърде тесен кръг от хора. От това следва , че дадената алкохлно - музикална забава надвишава планирания първоначално капацитет , което води до качествени изменения в нейното протичане ( някои автори характеризират явлението с термина " Вилнение" ) . Намъквацията е спонатнен процес и може да бъде осъществен по два начина :

посредством елемент на " присламчване " - едно или няколко лица имат известен контакт с домакина на събититето. Те споделят имформацията отнсно локацията на алкохолно - музикалната забава с широк кръг от хора , разполагащи често с ограничен бюджет и висока мотивация , която довежда до реалния завършек на процеса. Тук обаче много важна роля играе първоизточника на инмформация , защото той ще поеме моралната ( рядко материалната ) отговорност за щетите причинени от уведомените от него " намъкватели ";

директна намъквация - тя е изисква повече време , тъй като лицата известни като намъкватели имат единствено визуална представа за организатора на събитието . Това ги кара да използват тактика позната сред тях като " чай са напият малко всички и ний шъ съ намъкним " .Това води до извода , че 'намъквацията" е практически необратим процес поради масовия характер на мероприятието.
  Хахаха, доста свежо!



Част от съдържанието на изтритата Андреа (пояснение):
Андреа обича всякъква музика, но най-вече класическа и поп-фолк. Любимата и класика е "Четирите годишни времена" - това по линия на майката. По линия на бащата е любимата и вила в гр. Сапарева баня, където релаксира и среща своите най-искрени фенове.

:-)
От статията за Иваняне:
 
От стари хора живущи и редовни гласоподаватели става ясно, че в дълбока древност, когато София е била язовир, вълничките на язовира са се плискали на брега (където сега е селото).
 
 Не знаех, че някога столицата ни е била язовир на Иваняне  :-)


 
 „ГОН (Голямо Октомврийско Напиване)е специално традиционно напиване, което се извършва през октомври в София. Задължително е присъствието на поне трима души от Новогръцка Филология на Софийския Университет. Алкохолът, който се консумира на напиването може да е всякакъв, като единственото ограничение е, че трябва да е поне над ХХ градуса.“

А ако са двама? Тогава сигурно е МОН - малкото октомврийско напиване.. :-)


„Важно място в бита на местното население заема сливовата ракия, която естествено е "хенд-мейд".“


А ако не е хенд-мейд - връщайте я. :-) 

 
От статията Кондьо:
„Кондьо е един от най-влиятелните философи и откриватели от времето на ранното българско фолк просвещение. Името му идва от неговото изобретение "Кон дьо Тен" - еквивалент на "Фон дьо Тен", което се използва успешно сред малцинствата за постигане на ромска украска, с която мъжките привличат вниманието на женската и е важна част от любовната игра на роми и още по-роми. Още на 3 - годишна възраст успявя да напуши Кърт Кобейн. След поредната тежка и псиохотропна вечер в Сиатъл, Кондьо споделя своите схващания и идеи за света с Кобейн, който не издържа на просветлението на Кондьо и се самоубива. На 5 - годишна възраст Кондьо предава СПИН на Фреди Меркюри.

Жени се за Крисътл Стийл, която още след първата брачна нощ с Кондьо решава, че ще стане порно звезда, повлияна от неповторимата любовна техника на философа. Преломен момент в живота на Кондьо е срещата му с книга. 

Изумен от качествата на странния предмет, той решава да посвети живота си на науката. Започва да твори, като творчеството му е силно повлияно от Ницше, Платон, Аристотел и др. антични гръцки философи. Трудовете му - "Леле како", "Аман, аман" и "Твоето деколте" а.к.а. "Твойту дикулте" оказват силно влияние върху пост - социалистичексия период в България, като са "верую" на хиляди вярващи българи. Работата на Кондьо се следи от политици - практици и теоретици, в това число и от Хенри Кисинджър, който описва феномена "Кондьо" в своя труд "Дипломацията". Докато пише трудовете си, Кондьо работи като велосипед в спортен магазин в родния си град Сливи - ен.

Днес Кондьо е тачен от редица интелектуалци от Факултелто, Захарна фабрика, Сухата река, Столипиново и още редица огнища на философски размисли. Учението му се преподава в Сливенски университет по венерическа авангардна скулптура, като вдъхновява умовете на милиони.“


Хахахаха, уникално просто. Затова си заслужава.  :-)

 
Из вандализъм в статията Сергей Игнатов:
„Под натиска на съпругата си, става застъпник на идеята за асексуално размножаване при хората.“

От статията Ботев (Брестак):

„Ботев Брестак е футболен отбор от село Брестак, Добричко, България. Химна на този отбор е на оркестър Варненци и се нарича Брестак Кючек. Футболисти засега са Кмета (капитан), Даскала, Попа, Кръчмаря, Пощаджията, Бръснаря, Чобанина, Касапина, Рибаря, Мангала, а вратар е немия турчин. Медицинско лице и масажист е кака Пена, доячката.“
Че те готови за Шампионската лига :-)


От статията Орешник:
    „...Най-близката ЖП гара се намира в гр. Елхово, а най-близката ЖП гара е в гр.Ямбол...“ 
    „...Куполът на параклиса имал камбана, сградата била с красиви огради, докато дядото съществувал...“
     „...През лятото селото се запълва най-много...“
    „...Много често се виждат чужденци, които се разхождат из тесните улички и се радват на всяко едно нещо...“


    Та коя е най-близката гара?



    От статията Дебелец:  

    В дебелското землище е имало живот още по време на римското владичество.

    А преди това!?!?


    "...... '57"ЕООД - статия за мандра, която беше изтрита:

     „Днес към предприятието има изградена ферма, за да е сигурно, че непреработеното мляко е от щастливи крави.“
      Ама сигурно ли е вече?


      „Всъщност, става дума за два сходни, но все пак от корен различни езици. Има някои твърдения, че българският език е причинен от македонския, но те ​​са непотвърдени.“

      Е как да не са, нали македонският е най-стария език на Земята? Даже още преди нея. :-)


                                       От статията Глухите камъни:
      „Всечената в скълътъ стълба...“ 

        Както говорим, така и пишем, да съ .... у глъвътъ....


      От статията Батянка:
        „Батянка - Обръщения между две бургаски Батки (личица или манияци)“

        Хаха, личица..:-)


        От изтритата категория Списък на певици и певци:


        "2 ма певци добавени" - Братя Аргирови и Борис Годжунов


        Аз не мога да броя. А братята колко са?


                                 От Златните хитове на Малина (албум):

        „...бестов албум.“ 

        Остатък от азбестов може би!??
        :-)


                                               
                        От статията Раждавица, раздел „Културни и природни забележителности“:


        „В покрайнините на селото има камък, обрисуван от Владимир Димитров-Майстора.“

        Да, в профил и анфас. С думи.


                                  От Константин-Кирил Философ:


        „Братята са гражданин на Византийската империя...“


        А паспорт показаха ли? За един брат или за двама?


                              От Беседа:Симеон Сакскобургготски:

        „Помни ми дюната... Аз не съм просто един запалянко които седи пред компютъра. Това лято имах среща с Божидар Димитров в Националния Исторически Мусеи а вестник 24 часа писа статия за мен.“

        Разпален редактор, който иска да му се помни дюната. В Мусея.


                                                 От Беглеж:

        „Няма събитие в което Беглеж да няма своя дан.“

        Еми няма. Дори и в падането на Рим. И точка. :-)


                                                          От Умай:

        „Всъщност известно е вече, че прабългарските колобри са отдавали почит и на богинята-майка Умай, съпруга на Тангра. И именно там е открита и релефа на богинята Жънай, която когато ражда своя син - става Умай.“

        Жънай, Умай... аз се обърках май. Шотландец, ирландец - все тая



        Утре ще продължим с Разни: кратки, объркани или сочни обяснения на най-различни природни феномени, събития и въобще за Вселената и всичко останало 

        Пример:

                                            От Чинчили:

        „...Чинчилите много обичат да се самоубиват, но иначе са грижовни и мили животинки....“


         




        До утре








          Кои са първите три снимки от 2014 година? И каква всъщност бе наградата за извънземния пейзаж?



              След като ви показахме в няколко публикации най-добрите снимки от конкурса „Уики обича Земята“ за 2014 г. дойде време и за трите, които спечелиха големите награди.

              Те са от Естония, Бразилия и Украйна - три различни части на света от участвалите 15 държави. През тази година броят на участниците се удвои, като България участва за първи път. Надяваме се тази година снимка от нашата страна да спечели някое от първите места. За целта тя трябва да е качена в Общомедия до 30 юни - така е по правилата на конкурса, но без значение кога е снимана. Участвайте смело и безотговорно - броят на снимките няма значение. :-)

          Нека да видим и победителите - аз няма да досаждам с много коментари :-). Те са по ред: 2-ро, 3-то и 1-во място:

            2-ро място:

          Скални формации и връх Божия пръст в далечината, в  национален парк Сера дос Оргаос, щата Рио де Жанейро, Бразилия.
          Автор:Carlos Perez Couto
          Източник:Общомедия

          Страхотна снимка на природен феномен. Човек може само да гледа, без да му омръзне. Бих искал да го видя и на живо.




            3-то място:
          Блатото Мукри в октомврийска утринна мъгла. Рапла, Естония
          Автор:Amadvr
          Източник:Общомедия

          Силно. На най-вече на голям екран, където се вижда всичко.



          Да ви напомня, че сред няколко дни ще разгледаме и снимките от България, а между тях - и победителите от конкурса „Снимка на годината“ (която е на свободна тема, докато „Уики обича Земята“ е само за природни обекти)

            Оставям ви да се насладите на победителя - свалете си я като тапет на десктопа. Наградата за победителя е пътуване до Мексико - честито на Balkhovitin!

          Отдолу съм написал причините защо тази снимка НЕ трябва да e №1 :-)

                1-во място:
                Един извънземен изглед към Карпатския национален парк от планината Ховерла, Ивано-Франковска област, Украйна.
          Автор:Balkhovitin 
          Източник:Общомедия




          Причини, поради които тази снимка не трябва да е №1:















          ...няма.




           До следващата публикация, т.е. до утре









          четвъртък, 4 юни 2015 г.

          Някои от по-смешните бисери и редакции в Уикипедия през годините - I част

              Помните ли едно време студентските бисери? 

          И всъщност кой все още си мисли, че форматирането в Уикипедия е трудно!? Или че Уикипедия е само едно досадно фактологично четиво!?

              Участието и анонимното редактиране там е достъпно за всеки, дори и за 10-годишни деца, които пишат за любимия си сериал (каквито случаи и има).
              Понякога обаче това свободно и лесно редактиране води до... хм, да кажем вмъкване на неуместно подбрани изречения при копи/ пейст, досадни грешки от бързане и лош превод или просто до целенасочени опити за хумор :-). Естествено такива редакции се отстраняват когато се забележат, но понякога това не става веднага. Всъщност редакциите могат да се проверят чрез параметъра oldid в URL адреса и номера на съответната редакция в статията, но повече няма да задълбаваме в технически подробности. А връщането им е най-лесната част.

             По-долу съм събрал някои от най-забавните и смешни редакции и бисери през годините в българоезичната Уикипедия - от различни статии и с помощта на някои от колегите-редактори, най-вече Izvora (отдолу някои са с мои коментари, когато ме е напушвало на смях). Опитвал съм се да запазя и оригиналния правопис, доколкото е възможно:


          От статията Тигрова акула:

          Когато тигровата акула напада, се отличава с особен апетит. Известно е също, че честичко напада лодки, хапейки и обръщайки ги. 

          Горките лодки. Представям си какъв ужас изпитват. :-)


          От статията Никола турналиев (с малки съкращения):
          Никола Костив Турналиев е един от личните телоохранители на френския император Наполеон Бонапарт. Известен е като единствения войник от френската армия, който не посмял да побегне при битката при Ватерло (1815 г.)! Самия Наполеон казва за него "Надявам се синът ми да е като него"! През 1843, той е осъден на смърт чрез разстрелване, обвинен е от руския цар Александър I за убийството на руски, пруски, британски и австрийски капитани!

          С една дума, абсолютен килър - изтрепал е половин Европа. И прочие.
          • Продължение: Но един ден един велик човек който остава тайна в историята под името Тако,открива частите на дрисльото Никола и ги заравя в река Черно море.А членът му е бил изяден от хищни риби.
           Факт!!! Черно море е река, а Никола е дрисльо. Когато фактите говорят, и боговете мълчат!
          • Последните думи на Турналиев гласят "Аз съм фъстък и фъстък ще си остана"!" при което британските войници го разстрелват, но след цели 3 заповеди "огън"!
                               Мдааа, трудно се цели фъстък...:-)


          От статията Палестина - принос под формата на въпрос:

          Според Корана Господ е възложил на пророка Иса да обитава Палестина. Възможно ли е такава държава да не съществува защото с неговата самоличност нещо не е на ред?

          Абе що не питаш направо дали пророка не е бил сбъркан. 


          От нова статия - 08.11.1974:

          08.11.1974 е роден инж.Николай Георгиев Николов. Направил революционни оъкрития.

          Няма значение оъкрития, укрития, или открития - важното е, че са революционни нещо-си.


                     От статията Водопад:


          Водопадите същност са големи реки, които са разположени под наклон при някоя дребна планина.

          Същност от колко градуса е наклона?


          От статията Ледникова епоха: 

           „Ледниковата епоха е един студен период. 

          Кратко и ясно. Повече обяснения едва ли са били нужни.


          От статията Даниел Димитров:

          Роден е още като бебе.

           Учудващо...аз си мислех, че е роден като голям. Колко ли такива има?


          От статията за Гергана:

           „Какъв тип мъже харесва Гергана: чаровни, трудностъпни“

          А какво е трудностъпни мъже? (сигурно мъже, които стъпват трудно или имат тромава походка). Е, всеки с предпочитанията си.

          От статията Лък:
          „Масово се използва и сред африканците, дет немат пари за професионален лък, най често ги използват за дивеч, стрелят от слоне крави и други млеко и немлекопитаещи животни.  Лъкът е силно разпространен през средновековието, но изгубва своето значение на оръжие за масово поразяване през Първата световна война когато е изместено от химическото оръжие, атомните бомби и студената война. Отнася се към хладните оръжия, тъй като африканците са много студени хора, за да направят перфектното убийство, те използват така наречените хладни оръжия, те слагат лъка в племенния фризер и го изстудяват докат замразне, после трепат нареде.Лъкът през 21век представлява най-модерното снаражение на геройската БГ армия и също така заема важна част в делника на БГ ловците на пингвини дракони и Йети. Без лъкът нашият живот би бил несигурен.“

          Без коментар, заслужи си от мен порцията смях. Добро въображение! 



          „...дядо ни е наи-известния в цялото село имаме даскало и фурна които са брицани от нас. до там има барче в което продажат една баба и една добра леличка - дартата е ужасна!!! но продават мноо вкусен сладолед от 0,50лв.
          тези работи кжит сме ги писали са ВЕРНИ вервайте ни !!! и тва ее :)“

          Верваме ви, верваме! 
          И за сладоледа, и за дартата верваме! И тва ее



          Основна атракция са селските гробища.
           
           Черен хумор par excellence!
           

          От Мадан

          Miro 4ernia, izvesten s prikora si MANGI s krashnta snaga, Juli mastika i spi v mazetata i krade burkani s kompoti.

          Може би трябва да го включим в раздел Известни личности с кръшни снаги или Известни личности, жулещи мастика.


          Танковите войски са съставени от танкове.
          Звучи логично, като се замисли човек. И дотук.
          От Балто:

          ...предотвърти...
            Изобретателна правописна грешка. Кой е корена - Върти (като например предотвърти да му отвъртят два шамара), твърди или просто има нещо общо с пред вратата?


              "Бългърски елен"  
          Ааааа, не е същото, многу ва мола!
            

          „Например в Япония ежегодно много млади момичета се опитват да продадат своето бельо на компании, които след това ги препродават на цена, по-висока от пазарната на един чисто нов продукт!“ 

          А какъв е бил добавения продукт, че се е вдигнала цената? :-) Не го вярвам това!

          От Айдемир:

          Разположено е в долината на реката в Айдемирската низина на височина 16 км.
          Връх Еверест ряпа да яде. От Айдемир по-високо нема. И това 16 км е само измереното в низината, горе на високото да видите.... 

          Снимка поставена в статията Нудизъм показва безлюден плаж, по който се разхожда куче.

          Коментар на автора на снимката: (...) Няма как да представим нудистки плаж иначе (...).

           Що, че аз мога да си го представя по-иначе, ама куче ли трябваше да снимаш!!
               От Атлантида
          Понеже Донели твърди, че лемингите от Норвегия са плавали до Атлантида, проф. Галанопулос заема позицията, че няма начин лемингите, които са всъщност дребни гризачи (!!! а си мислих до последно, че са някакви яки викинги, но не били викинги, а ГРИЗАЧИ; направо се побърках, като разбрах какво са лемингите), да са плавали до Атлантида.
          От какво могат да се побъркат хората.


          ...изаква се висше образование...
          Мдаа, доста усилия са нужни за висше наистина. :-)

                   продукций - един продукций, два продукция и т.н. 

                Продукций - ама на баба ти фърцилия. 

          От Паша дере: 
          Точно на тази снимка морто застива. Сега там има един разбит кораб и залива е защитен от всяка една страна. Когато съм там се чувстсвам като риба която трябва да изхвърли хайвера си. Това лято съм там на палатки. не идвайте :)))
          Няма. И благодаря за предупреждението.  :-)


          Това е първата част, но има още доста много. И тъй като Уикипедия е отворен проект в движение и се прави от хора - ще има и още много. А колко ли сме пропуснали през годините - един Господ знае.

          Скоро ще постна и втората част, в която има някои авторски очерци за села и паланки. :-)

          Планини във въздуха и овце, позиращи за снимка - 6-то, 5-то и 4-то място през 2014 г.


              Представяме ви трите снимки, които се наредиха на 6-то, 5-то и 4-то място за миналата година в конкурса „Уики обича Земята 2014. Те са от Нидерландия, Македония и Украйна. Ако някой се запита зашо има толкова много финалисти от Украйна - ами логично е, тъй като конкурсът започна през 2013 г. по инициатива на Уикипедия-Украйна и на следващата година украинците вече имаха ясната идея и организация. Това е второто им участие и най-голям брой снимки бе получен именно от тази дължава.

              За наша радост, през 2015 г. България също успя да се включи сред челните държави в инициативата (участват общо около 26 страни). От 1 юни започна качването в Общомедия и на снимки от природни обекти от България, най-добрите от които ще участват в международната надпревара. Кампанията е до 30 юни и може да се следи и на страницата във Фейсбук.

            Нека да погледнем снимките, на които не достигна малко да се наредят сред големите награди:

          6-то място:
          Снимка на овце в природен парк Дренц-Фрийзе в Нидерландия
          Автор: Uberprutser
          Източник: Общомедия


           Това изображение бе оценено като едно от най-качествените в техническо отношение. Макар и малка по размер, тя си има всичко: обект, дълбочина, фокус, чистота, обем. А и обектите са позирали точно като за снимка  - все едно, че си на представяне на пролетно-есенната колекция на някоя модна къща и манекенките позират на пътеката пред фотографите :-))))                 

            
           5-то място:
          Връх в пранината Кърчин, част от национален парк „Маврово“, Македония
          Автор: MartinDimitrievski
          Източник: Общомедия
          Братята македонци се представиха с една добра снимка от парка Маврово. Добра дълбочина с отделяне на фона (дори на три - близък, среден и далечен), като близкия обект е разположен норочно в дясната третина, а по-далечния - към лявата. Единственото тук са двете незабележими петна най-вляво, които биха се видели с невъоръжено око при увеличение на снимката.   

          4-то място:
          Шаан Кая в облаците. Ялтински природен резерват, Крим
          Автор: Александр Черных
          Източник: Общомедия

               Прилича на фантастичните планини от филма "Аватар", нали?  Не зная на каква височина се е качил фотографа, за да снима, но определено си е заслужавало. Тя е избрана за снимка на месец септември в няколко Уикипедии. Впечатлението е по-силно при пълното разгръщане на кадъра.    


          Утре най-накрая (сигурно някои се питат зашо не ги сложа на един път всички - ами просто не е интересно :-)))) ще видим и снимките, които спечелиха големите награди през миналата година и ще ви кажа каква бе една от тях. :-))    Сега е подходяш момент за вашата снимка, която през юли може да спечели подобна награда. Няма значение кога е направена снимката, условието е да е качена в Обшомедия до 30 юни 2015 гДо утре :-))

          сряда, 3 юни 2015 г.

          Днес - нереални пейзажи, морски панорами като стенен тапет и първите снимки от конкурса в България

          Продължаваме със следващите няколко снимки от финалистите във фотоконкурса „Уики обича Земята“ 2014. Днешните фотоси са на различни теми и впечатляват по един или друг начин. Определено е трудно да се избере от всички коя е най-добрата - представям си какво е било на журито от миналата година :-))

          Започнаха да пристигат и първите снимки от България от тазгодишния конкурс, който се провежда до 30 юни в страната. Ще разгледаме и две от тях - нека да видим дали нашите природни красоти падат по-долу от най-добрите международни снимки. Аз си мисля, че е обратното :-)) Ако и вие си мислите така - фотоапарата в ръка, раницата на гръб, приятелите в джоба и ето ви една добра алтернатива за уикенда за излет:-) Снимките може да качвате ето тук (всъщност дори и да е снимана преди това, условието е да е качена до 30 юни и да е на природен обект в България)

          Да продължим обаче с финалистите от миналата година. 

          9-то място:
          Езерото Хазер край Буира. Алжир
          Автор: Chettouh Nabil
          Източник: Общомедия
           Една много успокояваща снимка на езеро в Алжир. 
          Добра дълбочина и перспектива и умерени цветове без крещяща яркост. Подходяща за слушане с 5-10 минути класическа музика за релакс :-)). За съжаление, чисто технически откъм чистота, снимката леко отстъпва - има няколко почти незабележими черти в горната си част и малко прашно петно вдясно. Предполагам затова и не се е изкачила на по-високо място, но и останалите просто са жестоки, така че й е било доста трудно. 

          8-то място:
          Регионален ландшафтен парк Зуевски“, Донецка област, Украйна.
          Автор: Башкатов Віталій
          Източник: Общомедия
               За мен - произведение на изкуството. Съмнявам се че и с най-добрата програма тази снимка може да се подобри. И въобще дали има нужда нещо да се подобрява.
          Неслучайно тази снимка си има и име като картина - „Палитра“. Пейзажът е все едно излязъл под четката на Джоузеф Търнър от периода на най-добрите му години.

             Снимката е снимана рано сутрин за подчертаване на цветовете на облаците при подходяща светлина. Ефектно, просто много ефектно. Липсата на обект/ обекти всъщност тук е съвсем целенасочена - всяко форма във фокус би намалила общия ефект и баланс в снимката.


            7-мо място: 
          Полуостров в ботаническия резерват „Нов свят“, близо до Судак, Крим.
          Автор:
          Башкатов Віталій
          Източник:Общомедия

            И ако вчера си говорихме за 10 MB красота в една снимка, какво ще кажете за тази панорама от четири пъти по толкова?!
             Дори и една стена няма да стигне за пълното възприемане на кадъра и мястото. Направо ми идва да хвана самолета и да отида да го видя на живо :-))

              Това е втората снимка на Виталий Башкатов - това момче има страхотно чувство за композиция, обем и дълбочина. Eми, какво повече да ви кажа - така от хоби и забавление, нищо чудно Виталий да получи предложение от National Geographic-Украйна примерно и хобито да му стане професия, кой знае какви са наградите -:)) Аз знам само една от тях, но ще я кажа другия път :-))

                Моят избор за днес е снимката на 8-мо място - въпрос на лично отношение все пак, може би прекалено дълго съм живял край морето и морските фотоси не ме впечатляват толкова много.
               Нека сега да видим и първите снимки от България (и дали отстъпват въобще на финалистите от миналата година), които ще бъдат оценявани от 30 юни до 15 юли. Напомням, че най-добрите 10 ще участват в международното състезание, а имате време да добавите своите снимки до 30 юни.

          Пейзаж от Пирин
          Автор: Kriso O'Conner
          Източник: Общомедия

                Хубава снимка от Пирин с добра чистота на образа и цветове. Направо да ти се прииска да се опънеш 12 часа по пътеките без спиране и без дъх :-))
                За тази снимка имаме нужда от малко помощ - не е посочен точно обекта (къде и какво е снимано), така че ако някой знае кой е този връх - да пише.

           Езерото Безбог, Национален парк Пирин
          Автор: Kriso O'Conner
          Източник: Общомедия

                E, някой може ли да каже че падаме по-долу? :-))) И това e една от снимките от първите 2 дни в България, да не говорим, че в международния конкурс досега има над 71 000 снимки. Не виждам тази да отстъпва на повечето от тях, даже напротив.

               Само една отметка - ако решите да качите подобни ваши снимки, първо се уверете че са над 2 MB - за съжаление някои от новопристигналите, колкото и добри да са, са под изисквания минимум и няма как да продължат през пресявките.

          Утре ще разгледаме 6-то, 5-то и 4-то място от последната година (които стават все по-добри и добри) и ще поговорим за някои от фотографските критерии за хубава снимка.

              Чао засега и още веднъж - приятно участие на желаещите и наслука с фотоапарата! :-)