четвъртък, 4 юни 2015 г.

Някои от по-смешните бисери и редакции в Уикипедия през годините - I част

    Помните ли едно време студентските бисери? 

И всъщност кой все още си мисли, че форматирането в Уикипедия е трудно!? Или че Уикипедия е само едно досадно фактологично четиво!?

    Участието и анонимното редактиране там е достъпно за всеки, дори и за 10-годишни деца, които пишат за любимия си сериал (каквито случаи и има).
    Понякога обаче това свободно и лесно редактиране води до... хм, да кажем вмъкване на неуместно подбрани изречения при копи/ пейст, досадни грешки от бързане и лош превод или просто до целенасочени опити за хумор :-). Естествено такива редакции се отстраняват когато се забележат, но понякога това не става веднага. Всъщност редакциите могат да се проверят чрез параметъра oldid в URL адреса и номера на съответната редакция в статията, но повече няма да задълбаваме в технически подробности. А връщането им е най-лесната част.

   По-долу съм събрал някои от най-забавните и смешни редакции и бисери през годините в българоезичната Уикипедия - от различни статии и с помощта на някои от колегите-редактори, най-вече Izvora (отдолу някои са с мои коментари, когато ме е напушвало на смях). Опитвал съм се да запазя и оригиналния правопис, доколкото е възможно:


От статията Тигрова акула:

Когато тигровата акула напада, се отличава с особен апетит. Известно е също, че честичко напада лодки, хапейки и обръщайки ги. 

Горките лодки. Представям си какъв ужас изпитват. :-)


От статията Никола турналиев (с малки съкращения):
Никола Костив Турналиев е един от личните телоохранители на френския император Наполеон Бонапарт. Известен е като единствения войник от френската армия, който не посмял да побегне при битката при Ватерло (1815 г.)! Самия Наполеон казва за него "Надявам се синът ми да е като него"! През 1843, той е осъден на смърт чрез разстрелване, обвинен е от руския цар Александър I за убийството на руски, пруски, британски и австрийски капитани!

С една дума, абсолютен килър - изтрепал е половин Европа. И прочие.
  • Продължение: Но един ден един велик човек който остава тайна в историята под името Тако,открива частите на дрисльото Никола и ги заравя в река Черно море.А членът му е бил изяден от хищни риби.
 Факт!!! Черно море е река, а Никола е дрисльо. Когато фактите говорят, и боговете мълчат!
  • Последните думи на Турналиев гласят "Аз съм фъстък и фъстък ще си остана"!" при което британските войници го разстрелват, но след цели 3 заповеди "огън"!
                     Мдааа, трудно се цели фъстък...:-)


От статията Палестина - принос под формата на въпрос:

Според Корана Господ е възложил на пророка Иса да обитава Палестина. Възможно ли е такава държава да не съществува защото с неговата самоличност нещо не е на ред?

Абе що не питаш направо дали пророка не е бил сбъркан. 


От нова статия - 08.11.1974:

08.11.1974 е роден инж.Николай Георгиев Николов. Направил революционни оъкрития.

Няма значение оъкрития, укрития, или открития - важното е, че са революционни нещо-си.


           От статията Водопад:


Водопадите същност са големи реки, които са разположени под наклон при някоя дребна планина.

Същност от колко градуса е наклона?


От статията Ледникова епоха: 

 „Ледниковата епоха е един студен период. 

Кратко и ясно. Повече обяснения едва ли са били нужни.


От статията Даниел Димитров:

Роден е още като бебе.

 Учудващо...аз си мислех, че е роден като голям. Колко ли такива има?


От статията за Гергана:

 „Какъв тип мъже харесва Гергана: чаровни, трудностъпни“

А какво е трудностъпни мъже? (сигурно мъже, които стъпват трудно или имат тромава походка). Е, всеки с предпочитанията си.

От статията Лък:
„Масово се използва и сред африканците, дет немат пари за професионален лък, най често ги използват за дивеч, стрелят от слоне крави и други млеко и немлекопитаещи животни.  Лъкът е силно разпространен през средновековието, но изгубва своето значение на оръжие за масово поразяване през Първата световна война когато е изместено от химическото оръжие, атомните бомби и студената война. Отнася се към хладните оръжия, тъй като африканците са много студени хора, за да направят перфектното убийство, те използват така наречените хладни оръжия, те слагат лъка в племенния фризер и го изстудяват докат замразне, после трепат нареде.Лъкът през 21век представлява най-модерното снаражение на геройската БГ армия и също така заема важна част в делника на БГ ловците на пингвини дракони и Йети. Без лъкът нашият живот би бил несигурен.“

Без коментар, заслужи си от мен порцията смях. Добро въображение! „...дядо ни е наи-известния в цялото село имаме даскало и фурна които са брицани от нас. до там има барче в което продажат една баба и една добра леличка - дартата е ужасна!!! но продават мноо вкусен сладолед от 0,50лв.
тези работи кжит сме ги писали са ВЕРНИ вервайте ни !!! и тва ее :)“

Верваме ви, верваме! 
И за сладоледа, и за дартата верваме! И тва ееОсновна атракция са селските гробища.
 
 Черен хумор par excellence!
 

От Мадан

Miro 4ernia, izvesten s prikora si MANGI s krashnta snaga, Juli mastika i spi v mazetata i krade burkani s kompoti.

Може би трябва да го включим в раздел Известни личности с кръшни снаги или Известни личности, жулещи мастика.


Танковите войски са съставени от танкове.
Звучи логично, като се замисли човек. И дотук.
От Балто:

...предотвърти...
  Изобретателна правописна грешка. Кой е корена - Върти (като например предотвърти да му отвъртят два шамара), твърди или просто има нещо общо с пред вратата?


    "Бългърски елен"  
Ааааа, не е същото, многу ва мола!
  

„Например в Япония ежегодно много млади момичета се опитват да продадат своето бельо на компании, които след това ги препродават на цена, по-висока от пазарната на един чисто нов продукт!“ 

А какъв е бил добавения продукт, че се е вдигнала цената? :-) Не го вярвам това!

От Айдемир:

Разположено е в долината на реката в Айдемирската низина на височина 16 км.
Връх Еверест ряпа да яде. От Айдемир по-високо нема. И това 16 км е само измереното в низината, горе на високото да видите.... 

Снимка поставена в статията Нудизъм показва безлюден плаж, по който се разхожда куче.

Коментар на автора на снимката: (...) Няма как да представим нудистки плаж иначе (...).

 Що, че аз мога да си го представя по-иначе, ама куче ли трябваше да снимаш!!
     От Атлантида
Понеже Донели твърди, че лемингите от Норвегия са плавали до Атлантида, проф. Галанопулос заема позицията, че няма начин лемингите, които са всъщност дребни гризачи (!!! а си мислих до последно, че са някакви яки викинги, но не били викинги, а ГРИЗАЧИ; направо се побърках, като разбрах какво са лемингите), да са плавали до Атлантида.
От какво могат да се побъркат хората.


...изаква се висше образование...
Мдаа, доста усилия са нужни за висше наистина. :-)

         продукций - един продукций, два продукция и т.н. 

      Продукций - ама на баба ти фърцилия. 

От Паша дере: 
Точно на тази снимка морто застива. Сега там има един разбит кораб и залива е защитен от всяка една страна. Когато съм там се чувстсвам като риба която трябва да изхвърли хайвера си. Това лято съм там на палатки. не идвайте :)))
Няма. И благодаря за предупреждението.  :-)


Това е първата част, но има още доста много. И тъй като Уикипедия е отворен проект в движение и се прави от хора - ще има и още много. А колко ли сме пропуснали през годините - един Господ знае.

Скоро ще постна и втората част, в която има някои авторски очерци за села и паланки. :-)