понеделник, 1 юни 2015 г.

Победителите от конкурса "Уики обича Земята" 2014





 Целта е да се обогати съдържанието на Общомедия с материали за по-неизвестни природни обекти и забележителности.

 Всеки има възможност да участва със свои авторски снимки на природните забележителности на България и да продължи на международния финален кръг, където да спечели награда или стипендия!

 Националният етап в България продължава до 30 юни, така че подгответе се добре :-), запознайте се с условията и критериите, открийте защитеният природен паметник или местност, която искате да снимате и направете колкото искате и колкото можете хубави снимки!
 
 Качете снимките в Общомедия и изчакайте резултатите до 15 юли, когато е крайния срок за обявяване на победителите! И не си планирайте отпуск през декември, тъй като може да се окаже, че сте поканени на финалния кръг, снимката ви е спечелила някоя от наградите и да трябва да отпразнувате това в Австрия например (получава се идеално, нали: декември, Австрия, ски, награда...:-) А защо не, ако сте направили някоя много хубава снимка например? Успех!!!

 Но нека първо да разгледаме какви снимки могат да ви бъдат евентуални конкуренти и кои са по-впечатляващите обекти.  От днес в продължение на първите няколко дни на конкурса, тук ще разгледаме (а за който има желание за коментари - и обсъдим) финалистите и победителите в международния финален кръг през 2014 г. - по няколко на ден, след което ще се върнем на първите снимки от България. Ок, нека да започваме.

Галерия на финалистите и победителите 

от фотоконкурса „Уики обича Земята“ 2014:

 15-то място:

Нощен изглед към връх, обвит от облаци в планините над Тизи Узу, Алжир.
Автор: Chettouh_Nabil

Източник: Общомедия

  Предполагам, че не е било лесно на автора на снимката да се изкатери 
привечер на 1 600 m височина над Тизи Узу, но определено наградата си  е заслужавала. Цветовете са впечатляващи, а с динамиката, придадена от фойерверките вляво, това си е направо произведение на изкуството. 

         14-то място:

Полет на птици над плитчините на Национален парк Лауверсмеер, Холандия
Автор: Baykedevries
Източник: Обшомедия
    Определено доста трудна за изпълнение снимка. Добър фокус на ятото и в същото време не се губи представата за разстояние чрез долната част на снимката - далечината и брега (колко по-различно би изглеждало това, ако имахме само птици в небето, нали?). А и целта на конкурса все пак е да се покаже природната местност, а не само добре изглеждащи хвъркати в стройни редици. Снимката е плод на дълго търпение и изчакване на подходящ момент - по-различно е от снимането на една неподвижна планина например. Тук птиците няма да те чакат да си нагласиш обектива :-).
   Вероятно са снимани няколко бързи кадъра, от които е избран и качен в Общомедия най-подходящия. Именно търпението и аранжирането на тази снимка са изиграли роля и са били възнаградени, а не сляпата случайност.  



13-то място:

Изглед към езерото Корталет в природен резерват Л'Емполда, Каталуния
Автор: Mikipons
Източник: Обшомедия
   Едно много добро попадение от Испания, за която много от нас си мислят предимно като слънце, пясък и море. Интересни цветове без пренасищане, обектите на снимката са много добре разположени. Чудесен контраст на обектите в средната част като статика и облаците отгоре и вълните във водата като динамика. Определено това езерце е донесло заслужена награда на автора на снимката :-)

  Лично на мен последната ми е изборът от трите досега и все още не ми е омръзнало да я поглеждам. Дори си я свалих за сменящия се background на лаптопа :-) 

  Това е за днес, а утре ще продължим със следващите няколко места, където също има доста интересни кадри от други места по света.

Приятен ден и честит празник на всички, които не са забравили детското в себе си :-) ).   До утре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар