петък, 5 юни 2015 г.

Забавни и смешни бисери и редакции в Уикипедия през годините - II част


Някои от по-смешните бисери и редакции в Уикипедия през годините - II част 

      Вчера започнахме тази интересна и дълго събирана поредица. Днес повечето са събрани очерци и дребни бисери за села и паланки и въобще редакции, свързани с България.
    Понякога свободното и лесно редактиране води до... хм, да кажем вмъкване на неуместно подбрани изречения при копи/ пейст, досадни грешки от бързане и лош превод или просто до целенасочени опити за хумор :-). Връщането им е най-лесната част. Но понякога има доста добри попадения, които си заслужава да се....хм, запазят да поколенията? :-)

Опитвал съм се да запазя и оригиналния правопис, доколкото е възможно, а под тях често има мои коментари:



                                От Миладиновци (Област Ямбол)

До селото има голямо ловно стопанство, характерно с най-голям брой диви свине на единица площ. Срещат се елени, сърни и всички видове вреден дивеч. Всеки ловец, посетил ловното стопанство не е останал разочарован, с изключение на местните ловци, за които е забранено. Иначе дивечът си е направо напаст!

брой диви свине на квадратен метър - ами как няма да е напаст, а?



                                   От Розово (Област Стара Загора)
 
на първи май заповядайте на палатка в гората в село Розово.Това е един прекрасен празник на който ако намерите някой трезвен сте збъркали селото.
 
Там сме! Ама на всеки първи май ли? Да не збъркаме, ей? :-)

ДЕВИЗ НА СЕЛОТО
С пияни хора комитет не става !!!
Колко истина в две думи.


tova selo moje da go nqma na kartata ama go ima na globysa.

Извод: Глобусите са по-надеждни от картите. Щом Пишурката е там.

              От Фърговци:  (едно по-дълго авторско съчинение)

В момента на Фърговци живеят постоянно неколцина пенсионери. Всички до един гонят или са надхвърлили 80 лазарника, но въпреки достолепната възраст са удивително жизнени. Типичен пример е бивш полковник от службите за сигурност. Според собствените му думи тогава страдал от седем болести. Сега, петнайсетина години по-късно обикаля насам-натам с бастунчето, пасе 5-6 кози и си обработва градинката. Твърди, че не е стъпвал на лекар от миналия век, защото всичките болести изчезнали. Само една нова го споходила - липсата на пари за пиене. Въпреки това намира начин да подкара ракийката още по пладне, а през уикенда, когато идват виладжиите редовно спохожда някого и се почерпва за чужда сметка още от сутринта.

Едно станало напоследък традиционно събитие е честването на Еньовден. Всяка година, в края на месец юни на Фърговци пристигат няколко автомобила, от които бодро се изсипват дузина заралии. Освен себе си, те разтоварват големи количества напитки и храни и се настаняват се в някоя от вилите. От мощна стереоуредба са понасят ту ръченици, ту Том Джонс, ту Химна на България, ту Абба. От петък до събота посред нощ веселбата не спира, а само се засилва, разнообразявана от гърмежи, фоерверки и песни в съпровод на китари.

На самият Еньовден, в неделя призори всички се отправят боси и по шорти през баирите. Когато слънцето заприжуря, те вече са разтоварили торбите и са окичили фасадата на къщата с ароматни треви. С бодри ракиени наздравици започва голямото чакане на голямото събитие. Отчето (в компанията има поп) отправя молитва към господа и подкана по телефона, звучаща горе-долу така "Аре ве, калпазанино, прегладняхме!" и скоро след това габровският агент пристига по криволичещия път с малкото си джипче, от което бандата с викове и изстрели във въздуха възторжено измъква грамадна тава с цяло печено агне и кофа дробинета с ориз и спанак.

Местните дядовци имат допър повод през тези три дни да се отбият на гости при веселите заралии за по ракия-пет, а в това време бабичките им плевят картофите и пустосват. Странно, но седмица след събитието лаят на местните кучета все още наподобява вокалните изпълнения на Том Джонс. 

Без коментар :-)


„Икономиката му е на много ниско ниво , отглеждат се прасета,овце , крави , жени и кучета.“

Е, това си е обидно. Напомням, че подобни редакции се трият веднага след като се забележат. 

От статията Долно Черковище:
"КМЕТ" закволи им е те и без него си живеят добре...

Ами тъй де..


     От Полето:
Село Полето се намира в планински район.
 
Откъдето произлиза и името вероятно  :-)


„Историята на района е много оскъдна, за6тото изпратените археолози в района не остискаха на алкохола и яденето с които ги посрешнаха местните. Повече несе и върнаха.“

„Дори и да умирате от глад, неси взимаите закуски от Ц..., освен ако неви се яде суров лебец с олио.“

Това място изглежда като Дивия запад. :-)

Всяка година на 14 Януари в 6 часа сутринта от селото тръгват кукери. Те обикалят селото от къща на къща за да гонят злите духове. Стопаните на къщата дават на кукерите ракия, пари и др. След първите няколко къщи 99% от кукерите са пияни.

Завалиите...

От Чепинци (Област Смолян):
Жителите на с. Чепинци изповядват християнството като основна религия и исляма като второстепенна религия.
 
Така де - мястото на душата в рая трябва е подсигурено отвсякъде. :-)

От Къпиново (Област Велико Търново):
В близост е Къпиновският манастир и небезизвестната Механа, стопанисвана на времето добрия кръчмар Ботьо, веселата му жена Леля Радка, синът им Тишо, конят Путьо и кучето Хонда.
Конят е най-важен.


 Редакция в статията Пролом:

кмет = Станке, кандидатирай са, ма!

Уикипедия като инструмент за агитация онлайн.:-)


Градът е известен и с това, че бившата му кметицата гледаше говеда и овце и веднъж седмично отсъстваше от работното си място, за да може да изведе картела. Тогава китните поляни в околностите на града се превръщаха в нейна приемна.
 
А записването, записването как става? Че искам и аз моя картел да изведа. :-)


Важна редакция, уточнение за посетителите на кръчми в село Борово (Област Благоевград):

Редовни събития = сбивания по кръчмите
Амииии, има редовни културни събития (вероятно с масово-възпитателна цел), какво повече може да иска човек? :-)

От Чешнегирово:
„В землището на селото е бил открит и изцяло повреден римски крайпътен надпис,вероятно съставен на старогръцки език.“
Хитро - превели го и изцяло го повредили за още по-добра маскировка. Ами ние българите, сме ги разгадали.
:-)


 Личности:
Петър ... , писател
Тeодор ... , сервитьор

Че тях кой не ги знае?


Графата „обществени институции“ в неназовано село в шоплука е изчерпана с изречението:

Селски съвет - Бойка и Лила

 Едната работи председател от понеделник до неделя, а другата - през останалото време

     Раздел Редовни събития за село Извор (Софийска област):
        
 ...ставане---пиене-пиене-пиене-легане...

Забелязва се някаква пуфтуряемост, хлъц...:-)



За заниманията в неназовано село:

все пак обаче забавленията са 2 пъти в годината, а през другите какво правят и малкото деца в селото? отговор: момчетата ходят на стадиона да ритат или си бъркат в носа, а момичетата просто нищо..

В същата статия се говори и за кулперацията. Вероятно се има предвид cool-перацията.


От Лудна:

Реката е дълга 3-4 километра и поради това не се влива никъде.

Ама съвсем никъде? :-)  И къде отива?




Съдържанието на изтритата статия Тозар:

„Някойградовец.  Всеки някойградовец по рождение е тозар - абсолютна личност.“
 
Щом казваш.

В статията Анссамбъл хасково:
Думата ансамбъл е написана по три различни начина: Анссамбъл, Ансъмбал и Анасамбъл.
Сигурен съм, че при добро желание може и още.

Редакция от 20 септември 2010 г.:
„Борис наречен още Бобчо, принадлежи към семейство X и е разпространен на Балканите, но се среща и в Европа. Обитава предимно разхвърлени стаи и мръсни ателиета, по-рядко подредени и чисти места, където няма естествени прикрития. Този хищних, това рошаво и космато животно, има късо, здраво тяло с дюстабанови, здрави крачета. На дължина тялото му достига 173 см, косата му до 60 см, а теглото 65 кг. Космената му покривка е гъста и рошава, стърчаща на всички страни. Тя го прави почти невидим сред боклуците в стаите. Борис е единак, крие се ловко сред апартаментите, където на сигурно място спи и яде. (не е опасен за околните)“
Това е някакъв неизвестен нов вид.


        От изтритата статия Готин мъж:
Всички готини са женени!
Друго си е един мъж да мине през школовката на една жена! Да го пипне както трябва, да го поомеси, да го попречупи, да го направи по свой образ и подобие, да му придаде малко вид. След като премахнаха казармата пак на нашите ръце я оставиха трудна тази работа - облагородяването на мъжете.
Без коментар :-)

Съдържанието на изтритата статия Намъквация:
Намъквацията предствлява процес , в който дадена неособенно организирана група от хора осъщетвява присъствие на алкохолно - музикална забва от битов характер ,в която домакина / домакинята предвидливо и също така напразно се е опитал да уведоми твърде тесен кръг от хора. От това следва , че дадената алкохлно - музикална забава надвишава планирания първоначално капацитет , което води до качествени изменения в нейното протичане ( някои автори характеризират явлението с термина " Вилнение" ) . Намъквацията е спонатнен процес и може да бъде осъществен по два начина :

посредством елемент на " присламчване " - едно или няколко лица имат известен контакт с домакина на събититето. Те споделят имформацията отнсно локацията на алкохолно - музикалната забава с широк кръг от хора , разполагащи често с ограничен бюджет и висока мотивация , която довежда до реалния завършек на процеса. Тук обаче много важна роля играе първоизточника на инмформация , защото той ще поеме моралната ( рядко материалната ) отговорност за щетите причинени от уведомените от него " намъкватели ";

директна намъквация - тя е изисква повече време , тъй като лицата известни като намъкватели имат единствено визуална представа за организатора на събитието . Това ги кара да използват тактика позната сред тях като " чай са напият малко всички и ний шъ съ намъкним " .Това води до извода , че 'намъквацията" е практически необратим процес поради масовия характер на мероприятието.
  Хахаха, доста свежо!



Част от съдържанието на изтритата Андреа (пояснение):
Андреа обича всякъква музика, но най-вече класическа и поп-фолк. Любимата и класика е "Четирите годишни времена" - това по линия на майката. По линия на бащата е любимата и вила в гр. Сапарева баня, където релаксира и среща своите най-искрени фенове.

:-)
От статията за Иваняне:
 
От стари хора живущи и редовни гласоподаватели става ясно, че в дълбока древност, когато София е била язовир, вълничките на язовира са се плискали на брега (където сега е селото).
 
 Не знаех, че някога столицата ни е била язовир на Иваняне  :-)


 
 „ГОН (Голямо Октомврийско Напиване)е специално традиционно напиване, което се извършва през октомври в София. Задължително е присъствието на поне трима души от Новогръцка Филология на Софийския Университет. Алкохолът, който се консумира на напиването може да е всякакъв, като единственото ограничение е, че трябва да е поне над ХХ градуса.“

А ако са двама? Тогава сигурно е МОН - малкото октомврийско напиване.. :-)


„Важно място в бита на местното население заема сливовата ракия, която естествено е "хенд-мейд".“


А ако не е хенд-мейд - връщайте я. :-) 

 
От статията Кондьо:
„Кондьо е един от най-влиятелните философи и откриватели от времето на ранното българско фолк просвещение. Името му идва от неговото изобретение "Кон дьо Тен" - еквивалент на "Фон дьо Тен", което се използва успешно сред малцинствата за постигане на ромска украска, с която мъжките привличат вниманието на женската и е важна част от любовната игра на роми и още по-роми. Още на 3 - годишна възраст успявя да напуши Кърт Кобейн. След поредната тежка и псиохотропна вечер в Сиатъл, Кондьо споделя своите схващания и идеи за света с Кобейн, който не издържа на просветлението на Кондьо и се самоубива. На 5 - годишна възраст Кондьо предава СПИН на Фреди Меркюри.

Жени се за Крисътл Стийл, която още след първата брачна нощ с Кондьо решава, че ще стане порно звезда, повлияна от неповторимата любовна техника на философа. Преломен момент в живота на Кондьо е срещата му с книга. 

Изумен от качествата на странния предмет, той решава да посвети живота си на науката. Започва да твори, като творчеството му е силно повлияно от Ницше, Платон, Аристотел и др. антични гръцки философи. Трудовете му - "Леле како", "Аман, аман" и "Твоето деколте" а.к.а. "Твойту дикулте" оказват силно влияние върху пост - социалистичексия период в България, като са "верую" на хиляди вярващи българи. Работата на Кондьо се следи от политици - практици и теоретици, в това число и от Хенри Кисинджър, който описва феномена "Кондьо" в своя труд "Дипломацията". Докато пише трудовете си, Кондьо работи като велосипед в спортен магазин в родния си град Сливи - ен.

Днес Кондьо е тачен от редица интелектуалци от Факултелто, Захарна фабрика, Сухата река, Столипиново и още редица огнища на философски размисли. Учението му се преподава в Сливенски университет по венерическа авангардна скулптура, като вдъхновява умовете на милиони.“


Хахахаха, уникално просто. Затова си заслужава.  :-)

 
Из вандализъм в статията Сергей Игнатов:
„Под натиска на съпругата си, става застъпник на идеята за асексуално размножаване при хората.“

От статията Ботев (Брестак):

„Ботев Брестак е футболен отбор от село Брестак, Добричко, България. Химна на този отбор е на оркестър Варненци и се нарича Брестак Кючек. Футболисти засега са Кмета (капитан), Даскала, Попа, Кръчмаря, Пощаджията, Бръснаря, Чобанина, Касапина, Рибаря, Мангала, а вратар е немия турчин. Медицинско лице и масажист е кака Пена, доячката.“
Че те готови за Шампионската лига :-)


От статията Орешник:
    „...Най-близката ЖП гара се намира в гр. Елхово, а най-близката ЖП гара е в гр.Ямбол...“ 
    „...Куполът на параклиса имал камбана, сградата била с красиви огради, докато дядото съществувал...“
     „...През лятото селото се запълва най-много...“
    „...Много често се виждат чужденци, които се разхождат из тесните улички и се радват на всяко едно нещо...“


    Та коя е най-близката гара?



    От статията Дебелец:  

    В дебелското землище е имало живот още по време на римското владичество.

    А преди това!?!?


    "...... '57"ЕООД - статия за мандра, която беше изтрита:

     „Днес към предприятието има изградена ферма, за да е сигурно, че непреработеното мляко е от щастливи крави.“
      Ама сигурно ли е вече?


      „Всъщност, става дума за два сходни, но все пак от корен различни езици. Има някои твърдения, че българският език е причинен от македонския, но те ​​са непотвърдени.“

      Е как да не са, нали македонският е най-стария език на Земята? Даже още преди нея. :-)


                                       От статията Глухите камъни:
      „Всечената в скълътъ стълба...“ 

        Както говорим, така и пишем, да съ .... у глъвътъ....


      От статията Батянка:
        „Батянка - Обръщения между две бургаски Батки (личица или манияци)“

        Хаха, личица..:-)


        От изтритата категория Списък на певици и певци:


        "2 ма певци добавени" - Братя Аргирови и Борис Годжунов


        Аз не мога да броя. А братята колко са?


                                 От Златните хитове на Малина (албум):

        „...бестов албум.“ 

        Остатък от азбестов може би!??
        :-)


                                               
                        От статията Раждавица, раздел „Културни и природни забележителности“:


        „В покрайнините на селото има камък, обрисуван от Владимир Димитров-Майстора.“

        Да, в профил и анфас. С думи.


                                  От Константин-Кирил Философ:


        „Братята са гражданин на Византийската империя...“


        А паспорт показаха ли? За един брат или за двама?


                              От Беседа:Симеон Сакскобургготски:

        „Помни ми дюната... Аз не съм просто един запалянко които седи пред компютъра. Това лято имах среща с Божидар Димитров в Националния Исторически Мусеи а вестник 24 часа писа статия за мен.“

        Разпален редактор, който иска да му се помни дюната. В Мусея.


                                                 От Беглеж:

        „Няма събитие в което Беглеж да няма своя дан.“

        Еми няма. Дори и в падането на Рим. И точка. :-)


                                                          От Умай:

        „Всъщност известно е вече, че прабългарските колобри са отдавали почит и на богинята-майка Умай, съпруга на Тангра. И именно там е открита и релефа на богинята Жънай, която когато ражда своя син - става Умай.“

        Жънай, Умай... аз се обърках май. Шотландец, ирландец - все тая



        Утре ще продължим с Разни: кратки, объркани или сочни обяснения на най-различни природни феномени, събития и въобще за Вселената и всичко останало 

        Пример:

                                            От Чинчили:

        „...Чинчилите много обичат да се самоубиват, но иначе са грижовни и мили животинки....“


         




        До утре








          Няма коментари:

          Публикуване на коментар