вторник, 2 юни 2015 г.

10 MB красота в един кадър (или 3 нови снимки от финалистите за 2014 г. - Австрия, Алжир и Украйна)


   Здравейте отново! :-) Днес ще продължим с някои други от 15-те най-красиви снимки от фотоконкурса за природни обекти „Уики обича Земята“ от 2014 г. Днешните снимки са коренно противоположни една на друга и са от различни части на света. Тъй като състезанието се провежда едва от 2 години, все още няма изпратена снимка от България, която се включва в състезанието за пръв път тази година. От 1 до 30 юни тече националният етап на състезанието и винаги може да се включите с авторска снимка, без значение кога е снимана. Надявам се да е сред финалистите за тази година :-)) Между другото, започнаха да пристигат и първите снимки от България, които ще разгледаме след известно време и оценим кои да продължат за международното състезание.
    
     Само едно пояснение, тъй като имаше запитвания за темата: Снимката трябва да бъде на природен обект от България - национален парк, резерват, защитена местност и т.н, да бъде авторско дело и да е под свободен лиценз (повече разяснения може да прочетете тук, а може и да попитате в коментари по-долу). По принцип в Уикипедия има и друг конкурс, който е за снимка на годината и е без ограничение на тематиката, но снимки от него ще разгледаме по-нататък. 

    Нека сега да продължим с финалистите от „Уики обича Земята“ 2014:

12-то място:

Обикновен бук (Fagus sylvatica) в австрийския национален парк
Варовикови Алпи,
приблизително на 920 m надморска височина.
По време на снимката през 2014 г. дървото вече е силно атакувано от гъби.
Автор: Isiwal
Източник: Общомедия
Една малко тъжна снимка на умиращо дърво от Австрийските Алпи. Усещането като че ли е изострено от умелия избор на светлината и ъгъла на снимане и сивия фон. Много добър кадър със силно психологическо въздействие.




11-то място:
Планината Кукул през зимата. Карпатски национален природен парк,
Украйна
Автор: Хіраш Володимир
Източник: Общомедия




Планинска панорама от Украйна. Чудесен избор на дълбочина, използвана да се подчертае пространството в далечина. Снимка с изключителна чистота на образа - при 10 MB красота на цял екран с добра резолюция имаш чувството че можеш да видиш отделните снежинки по покривите. Просто е страхотна в това отношение - препоръчвам ви да опитате.



10-то място:
Водопадът край Айн Льограж край Бордж Бу Ареридж, Алжир.
Автор: Chettouh Nabil
Източник: Общомедия


    Втора снимка на съшия автор досега сред първите 15 - зобележително постижение :-)) Добра композиция на снимката без пренасищане с цветове. Качествена снимка и подчертана експозиция с детайлни сенки по краищата на изображението - когато се загледаш по-дълго време в светлата лента на водопада, имаш усещането че зеленината и скалите продължават извън снимката и са около теб.   


   Лично моят избор от трите за днес е водопада - първо вижте снимката в общ план и после опитайте да увеличите на zoom листата или капките на падащите пръски и ще разберете защо :-)


Утре ще разгледаме още няколко от миналогодишните финалисти, а после и крайните победители. Тази година започна с още по-масово участие и дано още при първата си заявка снимка от българска природна забележителност да успее да спечели някоя от първите награди - едва ли българската природа страда от липса на красиви места  :-))). Засега първите снимки от България са доста добри.  
 До утре!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар