сряда, 3 юни 2015 г.

Днес - нереални пейзажи, морски панорами като стенен тапет и първите снимки от конкурса в България

Продължаваме със следващите няколко снимки от финалистите във фотоконкурса „Уики обича Земята“ 2014. Днешните фотоси са на различни теми и впечатляват по един или друг начин. Определено е трудно да се избере от всички коя е най-добрата - представям си какво е било на журито от миналата година :-))

Започнаха да пристигат и първите снимки от България от тазгодишния конкурс, който се провежда до 30 юни в страната. Ще разгледаме и две от тях - нека да видим дали нашите природни красоти падат по-долу от най-добрите международни снимки. Аз си мисля, че е обратното :-)) Ако и вие си мислите така - фотоапарата в ръка, раницата на гръб, приятелите в джоба и ето ви една добра алтернатива за уикенда за излет:-) Снимките може да качвате ето тук (всъщност дори и да е снимана преди това, условието е да е качена до 30 юни и да е на природен обект в България)

Да продължим обаче с финалистите от миналата година. 

9-то място:
Езерото Хазер край Буира. Алжир
Автор: Chettouh Nabil
Източник: Общомедия
 Една много успокояваща снимка на езеро в Алжир. 
Добра дълбочина и перспектива и умерени цветове без крещяща яркост. Подходяща за слушане с 5-10 минути класическа музика за релакс :-)). За съжаление, чисто технически откъм чистота, снимката леко отстъпва - има няколко почти незабележими черти в горната си част и малко прашно петно вдясно. Предполагам затова и не се е изкачила на по-високо място, но и останалите просто са жестоки, така че й е било доста трудно. 

8-то място:
Регионален ландшафтен парк Зуевски“, Донецка област, Украйна.
Автор: Башкатов Віталій
Източник: Общомедия
     За мен - произведение на изкуството. Съмнявам се че и с най-добрата програма тази снимка може да се подобри. И въобще дали има нужда нещо да се подобрява.
Неслучайно тази снимка си има и име като картина - „Палитра“. Пейзажът е все едно излязъл под четката на Джоузеф Търнър от периода на най-добрите му години.

   Снимката е снимана рано сутрин за подчертаване на цветовете на облаците при подходяща светлина. Ефектно, просто много ефектно. Липсата на обект/ обекти всъщност тук е съвсем целенасочена - всяко форма във фокус би намалила общия ефект и баланс в снимката.


  7-мо място: 
Полуостров в ботаническия резерват „Нов свят“, близо до Судак, Крим.
Автор:
Башкатов Віталій
Източник:Общомедия

  И ако вчера си говорихме за 10 MB красота в една снимка, какво ще кажете за тази панорама от четири пъти по толкова?!
   Дори и една стена няма да стигне за пълното възприемане на кадъра и мястото. Направо ми идва да хвана самолета и да отида да го видя на живо :-))

    Това е втората снимка на Виталий Башкатов - това момче има страхотно чувство за композиция, обем и дълбочина. Eми, какво повече да ви кажа - така от хоби и забавление, нищо чудно Виталий да получи предложение от National Geographic-Украйна примерно и хобито да му стане професия, кой знае какви са наградите -:)) Аз знам само една от тях, но ще я кажа другия път :-))

      Моят избор за днес е снимката на 8-мо място - въпрос на лично отношение все пак, може би прекалено дълго съм живял край морето и морските фотоси не ме впечатляват толкова много.
     Нека сега да видим и първите снимки от България (и дали отстъпват въобще на финалистите от миналата година), които ще бъдат оценявани от 30 юни до 15 юли. Напомням, че най-добрите 10 ще участват в международното състезание, а имате време да добавите своите снимки до 30 юни.

Пейзаж от Пирин
Автор: Kriso O'Conner
Източник: Общомедия

      Хубава снимка от Пирин с добра чистота на образа и цветове. Направо да ти се прииска да се опънеш 12 часа по пътеките без спиране и без дъх :-))
      За тази снимка имаме нужда от малко помощ - не е посочен точно обекта (къде и какво е снимано), така че ако някой знае кой е този връх - да пише.

 Езерото Безбог, Национален парк Пирин
Автор: Kriso O'Conner
Източник: Общомедия

      E, някой може ли да каже че падаме по-долу? :-))) И това e една от снимките от първите 2 дни в България, да не говорим, че в международния конкурс досега има над 71 000 снимки. Не виждам тази да отстъпва на повечето от тях, даже напротив.

     Само една отметка - ако решите да качите подобни ваши снимки, първо се уверете че са над 2 MB - за съжаление някои от новопристигналите, колкото и добри да са, са под изисквания минимум и няма как да продължат през пресявките.

Утре ще разгледаме 6-то, 5-то и 4-то място от последната година (които стават все по-добри и добри) и ще поговорим за някои от фотографските критерии за хубава снимка.

    Чао засега и още веднъж - приятно участие на желаещите и наслука с фотоапарата! :-)   





Няма коментари:

Публикуване на коментар