четвъртък, 4 юни 2015 г.

Планини във въздуха и овце, позиращи за снимка - 6-то, 5-то и 4-то място през 2014 г.


    Представяме ви трите снимки, които се наредиха на 6-то, 5-то и 4-то място за миналата година в конкурса „Уики обича Земята 2014. Те са от Нидерландия, Македония и Украйна. Ако някой се запита зашо има толкова много финалисти от Украйна - ами логично е, тъй като конкурсът започна през 2013 г. по инициатива на Уикипедия-Украйна и на следващата година украинците вече имаха ясната идея и организация. Това е второто им участие и най-голям брой снимки бе получен именно от тази дължава.

    За наша радост, през 2015 г. България също успя да се включи сред челните държави в инициативата (участват общо около 26 страни). От 1 юни започна качването в Общомедия и на снимки от природни обекти от България, най-добрите от които ще участват в международната надпревара. Кампанията е до 30 юни и може да се следи и на страницата във Фейсбук.

  Нека да погледнем снимките, на които не достигна малко да се наредят сред големите награди:

6-то място:
Снимка на овце в природен парк Дренц-Фрийзе в Нидерландия
Автор: Uberprutser
Източник: Общомедия


 Това изображение бе оценено като едно от най-качествените в техническо отношение. Макар и малка по размер, тя си има всичко: обект, дълбочина, фокус, чистота, обем. А и обектите са позирали точно като за снимка  - все едно, че си на представяне на пролетно-есенната колекция на някоя модна къща и манекенките позират на пътеката пред фотографите :-))))                 

  
 5-то място:
Връх в пранината Кърчин, част от национален парк „Маврово“, Македония
Автор: MartinDimitrievski
Източник: Общомедия
Братята македонци се представиха с една добра снимка от парка Маврово. Добра дълбочина с отделяне на фона (дори на три - близък, среден и далечен), като близкия обект е разположен норочно в дясната третина, а по-далечния - към лявата. Единственото тук са двете незабележими петна най-вляво, които биха се видели с невъоръжено око при увеличение на снимката.   

4-то място:
Шаан Кая в облаците. Ялтински природен резерват, Крим
Автор: Александр Черных
Източник: Общомедия

     Прилича на фантастичните планини от филма "Аватар", нали?  Не зная на каква височина се е качил фотографа, за да снима, но определено си е заслужавало. Тя е избрана за снимка на месец септември в няколко Уикипедии. Впечатлението е по-силно при пълното разгръщане на кадъра.    


Утре най-накрая (сигурно някои се питат зашо не ги сложа на един път всички - ами просто не е интересно :-)))) ще видим и снимките, които спечелиха големите награди през миналата година и ще ви кажа каква бе една от тях. :-))    Сега е подходяш момент за вашата снимка, която през юли може да спечели подобна награда. Няма значение кога е направена снимката, условието е да е качена в Обшомедия до 30 юни 2015 гДо утре :-))

Няма коментари:

Публикуване на коментар